Akne kod odraslih

by

Problemi sa kožom javljaju se kod skoro svakoga u toku pubereta, ali postoje osobe koje sa godinama bubuljice ne napuštaju. Procenjuje se da oko 30% žena i 20% muškaraca u dobu između 20. i 60. godine života bori sa bubuljicama.

Nastaju zbog istog razloga kao i u pubertetu: pojačano lučenje sebuma (masna koža) i prisustvo bakterija na koži i u lojnim žlezdama. Postojanje hipersenzitivnosti ili povećane sinteze androgena (muških hormona) može biti uzrok nastanka akni. Svaka hormonska promena i poremećaj (i kod muškaraca i kod žena) utiče na pojačano lučenje sebuma: korstikosteroidna terapija, neki lekovi,  cistični jajnici, oboljenja štitase žlezde, dijabetes, trudnoća, menstruacija.

Postoje dva glavne tipa akni:

  • komedogene: sa mitiserima na vrhu; i
  • zapaljenske lezije: bolne upaljeni čvorići sa gnojem, različite veličine i dubine.

Kod većine akne se povlače sa godinama. Inače, one se ređe pojavljuju posle 44. godine života, a kod nekih žena tek posle menopauze.

U pubertetu koža je uglavnom puna mitisera, beličastih cisti i bubuljica sa gnojnim sadržajem uglavnom na čelu, središnjim delovima obraza i bradi,  mestimično na vratu , grudima i leđima. Koža mladih osoba je više sklona stvaranju mitisera, a pore se lakše zapuše.

A kod odraslih akne se pojavljuju više na donjim partijama lica, naročito oko usana i donje vilice. Uglavnom su u vidu upaljenih čvorića različite veličine koji su dublje smešteni u koži.

Više o aknama pročitejte ovde