Karcinomi kože

by

Dijagnostika i lečenje

Kod svakog može nastati karcinom kože, a taj rizik se povećava sa godinama. Postoji i individualna sklonost, neke osobe su u većem riziku.

Posebno su osetljive osobe:

  • sa svetlom puti i koje  lako izgore na suncu
  • sa svetlom kosom, svetlim očima
  • brojnim pegama
  • ukoliko su dugo boravili na suncu u prošlosti
  • ranija pojava karcinoma kože

Ljudi koji su već imali karcinom kože ili prekanceroznu leziju, bili su izloženi velikim količinama sunčevog zračenja, imali opekotine, imaju povećan rizik od nastanka neke maligne bolesti kože.

Znaci bolesti

Kako prepoznati prve znake maligne bolasti kože?

Najveći izazov je otkriti kancer u početnoj fazi, kada je najveća verovatnoća potpunog izlečenja. Ponekad je pomoć prijatelja ili članova porodice dragocena. Koristite ogledalo ukoliko sami pregledate leđa.
Ukoliko primetite neko od sledećih promena, javite se lekaru:

  • rast, uvećanje
  • krvarenje
  • promena u izgledu, na bilo koji način
  • rana koja nikada u potpunosti ne zaceli

Zapamtite, svaku promenu na koži koju niste ranije imali, rast, pojava ranica, krvarenja, obavezno prijavite lekaru!

Svaku takvu promenu treba da vidi specijalista dermatolog!

Prekanceroze

karcinomi kože usne

Pojavi karcinoma kože mogu prethoditi prekancerozne lezije, koje se stručno nazivaju aktinične ili solarne keratoze. Javljaju se na koži koja je bila izložena suncu: najčešće na licu, glavi, leđima rukama i šakama.

Izgledaju kao ružičaste ili crvene fleke, neravne površine, ili su pokrivene tankom krastom, koja se lako skida.
Često kažemo da ih je lakše osetiti (opipava se njihova gruba površina), nego ih videti.

Vrste karcinoma

Bazaliom- bazocelularni karcinom

karcinomi kože
Najčešći od karcinoma kože. Većina karcinoma kože je bezbolna. Pacijenti se obično javljaju zato na koži postije ranice koje pri blagoj povredi lako krvare i nikada ne zacele u potunosti.

Neki od bazalioma su veoma površni i mogu izgledati kao crvene fleke, kod drugih postoji beličasta, uzdignuta ivica oko središnje rane.

Ukoliko se ne leči, može se godima uvećavati i širiti, zahvatajući dublje slojeve kože, može da nastane vrlo duboka rana. Takođe, može se javiti i u vidu zadebljanja kože, koje se lako povredi i krvari.

Ovaj tip karcinoma izuzetno retko daje metastaze, a određeni tipovi imaju spor rast, koji može trajati i godima pre nego što se pacijent javi na pregled.

Spinocelularni karcinom

Spinocelularni karcinom

Uglavnom se pojavljuje na koži izloženoj suncu (glava, vrat, uši, usne, nadlanice ili podlaktice), u vidu crvenkastog zadebljanja prekrivenoj krastom ili skvamom.

Može izgledati kao iziritirana bradavica ili da se odjednom stvori rana koja krvari. Male promene uglavnom su bezbolne. Daje metastaze u uznapredovaloj fazi bolesti.

Melanom

Melanom

Najređi, ali i najmaligniji karcinom kože. Uglavnom se javlja u vidu nepravilne smeđe ili crne fleke, koji se može javiti na već postojećem mladežu ili kao potpuno nova promena na ranije zrdavoj koži. Detaljnije o melanomu

Svaka promena pigmentovane  pojave ili pojava nove  pigmentacije zahteva brižljiv dermoskopski pregled!

 

Možemo Vam pomoći

U ordinaciji Dr Bojić možete izvršiti dermoskopski pregled

Ordinacija Dr Bojić nudi Vam kompletnu uslugu dijagnostike i lečenja kožnih i polnih bolesti. Budite slobodni da nas kontaktirate i zakažete pregled. Pogledajte sve usluge koje nudi naša ordinacija. Usluge ordinacije Dr Bojić »

Želim da zakažem pregled


Strane: 1 2