Pojačana maljavost

by

Čest problem koji uznemirava žene širom planete. Od banalnog – kozmetičkog, do očiglednog problema praćenog hormanalnim poremećajima.

Medicinski se definiše kao povećan rast terminalne dlake kod žena, a po principu muškog modela tj. rasporeda dlaka. Oko 5% žena u opštoj populaciji ima ovoj problem, manje ili više izražen. Mora se razlikovati od hipertrihoze- pojačane maljavosti čitavog tela koja je rezultat ili naslednog faktora, ili uzimaja nekih lekova.

Rast dlake je pod kontrolom hormona. Pre puberteta dlake po telu su sitne, tanke i svetle (velus dlaka). U pubertetu su povećava količina polnih hormona –androgena, prvenstveno testosterona, i tako od tanke (velus) dlake u genitalnoj regiji, pazuhu, a kod muškaraca i na licu i telu, nastaje debela, tamnija, kovrdžava, i znatno upadljivija dlaka. U ovim regijama folikul (koren) dlake je osetljiviji na delovanje androgena- testosterona. Testosteron (androgeni hormon) je prvenstveno muški hormon, ali se stvara i kod žena u niskim koncentracijama u jajnicima, nadbubrežnoj žlezdi i masnom tkivu. Stepen zahvaćenosti često nije u vezi sa nivoom hormona u krvi.
Kakva će se slika razviti umnogome zavisi od individalne sklonosti- postojanja receptora na folikulu dlake i enzimske aktivnosti. Ukoliko postoji visok stepen maljavosti neophodno je isključiti neka endokrinološka oboljenja. Kod nekih žena sa povišenim vrednostima testosterona nema pojačane maljavosti, već se javlja seboreja, akne i alopecija- razređenost kose i određeni stepen ćelavosti. Kod drugih, pak, pojačana maljavost postoji iako su razine hormona normalnih vrednosti- to je idiopatski hirsurtisam.

Kod polovine obolelih žena ovo stanje je bez povećanog nivoa androgena.

Hirsurtisam najčešće nastaje kao posledica policističnih jajnika. Druga endokrinološka stanja mogu biti uzrok pojavi ovog poremećaja: poremećaj tireoidne žlezde, šećerna bolest …

Svaka pacijentkinja zahteva detaljni pregled i brižljivo ispitivanje. Najbolje je da budu zajedno budu uključeni pored dermatologa, i ginekolog i endrokrinolog.

Lečenje

Ukoliko postiji hormonalni poremećaj uključije se i hormonska terapija.

Na osnovu kliničke slike: broja dlaka, njihove debljine, pigmentacije, zahvaćene površine i određenog dela tela odlučije se o metodi. L Uvek se dobro raspitajte i posavetujte sa dermatologom pre započinjanja terapije. Nije svaki tretman isto uspešan kod svakoga. Pojačana maljavost se može rešiti. Potrebna je prvenstveno upornost.

Privremeno se možemo rešiti dlačica čupkanjem pincetom ili depilacijom, tj. uklanjanjem voskom. Kako je ciklus rasta dlake na licu veoma kratak, oko 7 dana, čupkanje je često, takoreći svakodnevno.

Napomena! Velika je zabluda da se čupanjem pojačava rast dlake. Kao što je ranije rečeno, rast dlake je prvenstveno hormonski regulisan.

Trajno uklanjanje

  1. Radiotalasnom epilacijom, koja je deo radiohirugije, mogu se tretirati sve dlake, i debele i tanke, i tanke i debele, a potrebno je više puta ponoviti postupak.Daju odlične rezultate, mogu se često primenjivati, najprecizniji su, najmanje rasipaju energiju na okolno tkivo i ne ostavljaju ožiljke.
  2. Laserska epilacija je veoma efikasna, pogotovo ako su dlake tamne i debele. Slabo je efikasna kod svetlih, belih i tankih dlaka. Naročito je pogodna u tretiranju većih regija. Zbog jačine lasera i njegovog efekta na kožu, potebno je praviti pauzu između tretmana barem mesec dana.

Uvek se dobro informišite pre početka terpije. Nije svaka metoda za svakoga. Dlake su uporne i ne treba očekivati rezultate preko noći. Tražite iskren odovor od vašeg lekara.

Možemo Vam pomoći

U ordinaciji Dr Bojić možete rešiti problem pojačane maljavosti – epilacijom

Ordinacija Dr Bojić nudi Vam kompletnu uslugu dijagnostike i lečenja kožnih i polnih bolesti kao i estetske dermatologije. Budite slobodni da nas kontaktirate i zakažete pregled. Pogledajte sve usluge koje nudi naša ordinacija. Usluge ordinacije Dr Bojić »

Želim da saznam više o epilaciji