Hemijski piling

by

Hemijski piling je jedna od najpopularnijih dermatokozmetoloških procedura. Tokom ovog postupka vrši se kontrolisana destrukcija površnog sloja kože. Postoje više vrsta pilinga, od površnih do dubokih. Koji je najoptimalniji za neku osobu određuje dermatolog. Poboljšavaju funkciju kože, umiruju zapaljenske procese, koža se manje masti i podstiču se dublje strukture kože na regeneraciju. Zato se, pored određenih kožnih problema, koriste i u podmlađivanju kože. Efikasan je u terapiji finih linija i bora, proširenih pora, fotooštećene kože, fleka od sunca, ožiljaka, keratoza. Nezaobilazan je deo terapije akni i ožiljaka od akni. Pored lica, tretiraju se i ruke, posebno šake, predeo dekoltea, ramena i leđa. Dermatolog odlučuje koji će se tip pilinga koristiti, koliko tretmana, sa kojim vremenskim rasponom. Piling je veoma efikasna dermatološka procedura, ali uvek treba da znate koje rezultate da očekujete. Koža posle pilinga zahteva negu i nanošenje hidrantnih krema. Izuzetno retko se javljaju komplikacije. Posle pilinga može se javiti peckanje, blago crvenilo, napetost i osetljivost kože. Simptomi nestaju posle nekoliko sati, a kod jakih pilinga mogu trajati i nekoliko dana. Ovi simptomi postepeno iščezavaju tokom narednih 7 dana. Potom se javlja mlada, zdrava koža i značajno poboljšan ten.

Hemijski piling

U zavisnosti od uzasta, stanja kože i očekivanih rezulata dermatolog odlučije koji će se tip pilinga koristiti. Neophodno je da pacijent u potpunosti razume ceo process.  Što je kiselina jača reakcija kože je dramatičnija, a efekti su bolji.

Najčešće se izvode površni pilinzi, sa glikolnom, kodžik ili retinoičnom  za većinu osoba koje nemaju većih problema sa kožom. Lako se podnose  ne zahtevaju posebnu priprenu, a posle tretmana se savetuje nega određenim hranljivim kremama. Efekti su vidljivi odmah,  mogu se obaljati svakodnevne obaveze. Portebno je uraditi više tretmana,  po dogovoru sa dermatologom.  Srednje jaki  pilizi trihlorsirćetnom kiselinom izazivaju jaču reakciju kože, u vidu crvenila i ljuštenja kože. Rade se povremeno, najčešće u tretiranju opuštene kože lica. Obično se oko 7 dana provodi u kuću, posle se mora još najmanje tri meseca izbegava sunce. Efekti su izuzetni.

Mogu se raditi i kod žena i muškaraca. Ne rade se kod trudnica i žena koje doje.

Pilinge treba da rade isključivo dermatolozi.

Glikolna kiselina: koristi se u koncentracijama 25-70%. Neophodno je uraditi nekoliko tretmana , najčeće 4-6 u razmacima od po 1-2 nedelje. Može se javiti blago crvenilo koje prođe u roku od 1-2 sata.Osim blagog peckanja, nema neprijatnosti.

Kodžik kiselina, kao i glikolna, izaziva površni piling, i osim blagog crvenila, koje prođe za 1-2 sata, nema neželjenih efekata. Može se raditi i u letnjim mesecima, a koža se mora zaštiti visokim faktoro. Ipak, nema sučanja u solarijumu i na plaži.

Retinoična kiselina, najčešće se radi jedanput mesečno. Najčešće drugog i trećeg dana pojavljuje se blago perutanje, površni sloj se u potpunosti regeneriše i ten je blistav. Oseća se blago peckanje, povremeno osećaj zažarenosti, koji prođu veoma brzo.

Trihlorsirćetna kiselina: rade se 1.2x godišnje, u koncentracijama od 10- 35%, izaziva jaču reakciju u vidu crvenila, a ljuštenje kože je između 5. i 10. dana. U toku tretmana oseća se jaka zažarenost i toplota, koji se povuku 10 minuta po okončanju tretmana Savetuje se, zbog crvenila i ljuštenja kože boravak u kući prve nedelje. Neohodna je nega hranljivim kremama.