Oblikovanje lica

by

Brz napredak u oblasti estetske medicine u poslednjih 10 godina dovelo je promene u pristupu podmlađivanja kože. U suštini, tretmani dermalnim filerima pomerilo je raniji fokus tretiranja sa dvodimenzijonalog pristupa u eliminaciji bora ka trodimenzionajlnom,  sveobuhvatnim podmlađivanju lica. Gojaznost, preraspodela masti, bilo zbog starenja ili zbog čestih promena telesne mase, istanjenje dubljih slojeva kože, gubitak koštane mase ili gubitak elastičnosti kože usled propadanja elastičnih i kolagenih vlakana, ključni su u nastanku vidljivih znakova starenja.

Savremeni pristup u podmlađivanju je da se lice tretira od unutra ka spolja. Ovaj pristup je suprotan dosadašnjim , pre svega, kozmetičim tretmanima, koji se baziraju na spoljašnjoj primeni preparata koji se nanose na kožu, i koji, realno, osim hidratacije kože, nemaju značajniji efekat u podmlađivanju.

Danas znamo da ne postoji jedan idealan preparat, već je pristup individualan i da se na osnovu stanja kože, godina starosti i željenog efekta, određuje koji će se tip preparata koristiti.

Ne postoji jedinstven klasifikacioni sistem. Kako se tržište širilo pojavile su se razne podele u zavisnosti od različitih osobina preparata: hemijskog sastava, trajanja efekta, biorazgradnja sastavnih komponenti i načim delovanja.

Trajanje efekta

Uglavnom se koriste izrazi privremen, polutrajan i trajan proizvod. Ovo je veoma važna osobina preparata.

Biorazgradiv- nerazgadiv filer

Razgradivi filer se u organizmu, delovanjem enzima razlaže, izbacije iz organizma, a time je efekat kraći. Nerazgradivi fileri, kako i samo ime kaže, se ne razlažu. Oni daju dugotrajne efekte, ali se javljaju ozbiljne i trajne neželjene reakcije: pomeranje, kretanje filera ili reakcije kože na strano telo, formiranje granuloma, hroničnih zapaljenskih procesa ili čak i alergijskih reakcija.

Način delovanja

Postoje fileri koji u tkivu, privlačeći telesne tečnosti, dovode povećanja volumena tkiva; tako se i zovu voluminazeri, njihov efekat je ograničen i moraju se, posle određenog vremena ponovo ubrizgati. Drugi tip filera su stimulatori, uzrokuju zapaljensku reakciju da bi se podstakla sinteza kolagena. Smatra se da je ovaj efekat na kožu dugotrajan.

Sigurnost

To je najvažnija stavka u svakom dermatokozmetološkom tretmanu i intervenciji. Svi preparati imaju rane i kasne komlikacije. Većina ih je privremena. Mogu biti vezane za samu intervenciju i pojavu crvenila, otoka ili eventulno podliva na mestu ubrizgavanja filera. Alergijske reakcija i formiranje granuloma vezane su za prisustvo preparata u koži.

Na tržištu postoje brojni preparati. Uvek se dobro informišite koji tip preparata dobijate i kakav efekat možete da očekuje.

Pristup mora prvenstveno da bude individualan, u zavisnosti od godina, stanja kože, kakva očekivanja ima, ranije ubrizagani fileri, kakve su prirode, eventaulne prethodne operacije. Ponekad je potrebno da bi se postigali zadovoljavajući rezulati, kombinovati više različitih filera.

Koristimo iskljičivo preparate koji su registrovani u našoj zemlji. Pristup je uvek individualan, i u savetu sa lekarom, određuje se koji će se tip filera koristiti.