Prevencija Lajmske bolesti

by

Kako ukloniti krpelja?

Zaštitite se!

Stadijumi razvitka

 • nosite svetlu odeću, tako su insekti, pa i krpelji vidljiviji
 • nosite duge rukave, bluze uvucite u pojas, a nogavice uvucite u čarape
 • izbegavajte visoku travu, šumovite, vlažne predele pokrivene lišćem- tu krpelji vole da se kriju
 • koristete stikove ili raspršivače za odbijanje insekata ili krpelja (repelenti) na koži
 • svakodnevno, posle boravka u prirodi pregledajte se detaljno, ne zaboravite ni vaše ljubimce i životinje sa kojima ste u kontaktu
 • krpelji vole da se kriju u toplim i vlažnim sredinama, kao što su prepone, iza kolena,lakatna jama, u naborima na zadnjoj strani vrata, u pupku ili u ušima.

Krpelje je moguće naći svugde po telu, zato budite obazrivi!

  • nimfa, koja predstavlja stadijum u razvitku krpelja, je veličine čiodine glave i lako se može propustiti prilikom pregleda. Pored kože treba detaljno pregedati i kosmati deo glave. Sumnjive promene nikako nemojte da stiskate ili gnječite.
  • ukoliko je krpelj zakačen za kožu, treba ga brzo i pravilno izvaditi. Koriste se fine, tanke pincete ili specijalne pincete za uklanjanje krpelja.
  • NIKAKO NE STISKAJTE KRPELJA, TAKO POVEĆAVATE MOGUĆNOST OD INFEKCIJE!
  • što je krpelj duže u koži veća je verovatnoća od nastanka infekcije

 

Kako ukloniti krpelja?

Usta krpelja imaju bodlje oblika obrnutog harpuna, koje im omogućavaju da proditru u kožu i da se za nju zakače. Takođe, luče supstancu koja omogućava da se zalepe čvrsto za domaćina.
Nepravilo uklanjanje povećava rizik od infekcije!

Pravilno uklanjanje:

 • uhvatite krpelja tankom pincetom što bliže koži
 • taknim vrhom pincete uhvatiti ga čvrsto u predelu usta, što bliže koži i energično ga izvući ka spolja
 • dezinfikuje mesto uboda
 • dezinfikujte pincetu
 • pažljivo operite ruke

Ne paničite!
Ne gnečite i ne kidajte krpelja!
Javite se lekaru!

  • Deci treba ukazati da sama ne skidaju krpelje niti bilo koje druge insekte, uvek treba da potraže pomoć starijeg
  • ukoliko je jedini način da uklonite krpelja prstima koristite parče odeće, tkanine ili lista da bi ste izbegli kontakt sa tečnostima krpelja
  • Ukoliko niste sigurni da možete pravilno da uklonite krpelja, što pre se javite lekaru!
  • Nikako se ne sme fizički povrediti, kidati, paliti, niti iritirati različitim sredstvima, benzinom, alkoholom, uljem i dr.
  • U slučaju da se krpelj odstrani u celosti nephodno ga je pregledati na prisustvo uzročnika bolesti.
  • Kidanje krpelja dramatično povećava rizik za nastanak infekcije!
  • ne stavljajte hemijske iritanse (na pr. aceton, alkohol, razna ulja i sl.), krpelj će imati dovoljno kiseonika da nastavi da se hrani i da prenese boreliju
  • Posle uboda krpelja pacijent treba da se javi lekaru, koji će proceniti rizik za nastanak infekcije i primeniti one terapijske mere i postupke koje su povoljnije za pacijenta!

Zaštitite se!

Zaštitite se! Svakodnevno se detaljno pregledajte. Ne zaboravite na vaše ljubimce. Zapamtite, krpelje prenose miševi, ptice i druge male životinje i mogu se naći i u vašem dvorištu ili parku. Krpelji u fazi sazrevanja, u obliku nimfe, su veličine zrna maka i veoma teško ih je pronaći. Možete se ponovno inficirati pri svakom ponovnom ubodu krpelja!

Uklonite krpelja u celini! Ponekad je moguće, u nekim laboratorijama, pregledati krpelja i ustanoviti da li je zaražen borelijom. Ova bakterija se brzo širi kroz organizam i uvek treba otpočeti sa adekvatnom antibiotskom terapijom.

Posmatrajte! Osoba zaražena borelijom može imati simptome u toku prvih nekoliko dana, ali kod nekih osoba oni su podmukli i javljaju se mesecima ili pak godina posle uboda.

Lečenje! U početnoj fazi bolesti bolest je izlečiva, ali ukoliko se zakasni sa postavljanjem dijagnoze ili se nedovoljno leči mogu se razviti ozbiljna oštećenja srca, mozga ili zglobova.

Procenite! Prvi simptomi su glavobolja, ukočenost, peckanje, umor, otečene žlezde i migratorni bolovi koji se povremeno pojavljuju i nestaju. Kasniji stadijumi bolesti najčešće zahvataju više organa i mogu biti veoma ozbiljni.

Postojanje i drugih infekcija! Jednim ubodom krelja pored lajmske bolesti moguće je da prenesu i druge bolesti koje krpelji prenose, kao što su babezioza, anaplazmoza ili tularemija. Postojanje drugih infekcija može da komplikuje dijagnozu i lečenje lajmske bolesti!

Testiranje! Dijagnostički testovi za lajmsku bolst su neprecizni i često nepouzdani, a klinička dijagnoza se postavlja na osnovu anamnestičkih podataka, simptoma i kliničke slike.

Deca između 5 i 12 godina su u najvećem riziku da se zaraze jer se često igraju u skrovitim i nečistim mestima gde se nalaze krpelji. Takođe, deca ne znaju precizno da objasne kako se osećaju, i mogu da izgledaju zdravo i da su fizički aktivna.
Osoba može da ima lajmsku bolest i ako nema klasične simptome kao što su crveilo, groznica, bolovi u zglobovima ili oticanje žlezda. Mnogi ne znaju da su imali ubod krpelja, kod mnogih nema crvenila na mestu uboda.

Razumevanje. Postoji više od 100 sojeva Borelije burgdorferi samo u SAD, a širom sveta preko 300 sojeva. Zbog toga način i dužina lečenja mogu znatno varirati. Ipak, standardna kratkotrajna antibiotska terapija od 2 ili 3 nedelje je nedovoljna.

Vraćanje bolesti. Kod mnogih koji su oboleli od lajmske bolesti simptomi se povremeno mogu javljati i prolaziti.Stalno prisustvo simptoma ili pojava novih posle lečenja mogu biti znak stalne, uporne bolesti ili nove, ponovne infekcije.
Simptomi lajmske bolesti, poznate i kao Veliki imitator, mogu ličiti na one kod multiple skleroze, lupusa, hroničnog umora, fibromijalgija, infektivne mononukleoze, Alzheimerove bolesti, Guillian- Barreov sindroma, reumatoidnog artritisa, Parkinsonove bolesti i mnogih drugih bolseti.

Informišite se i učite. Što više znate i razumete o lajmskoj bolesti i o drugim bolestima koje prenose krpelji, veće su šanse da ćete izbeći infekciju i lakše ćete otkriti infekciju ukoliko do nje dođe.

Lajmska bolest može da promeni vašu svest i ponašanje. Gubitak pamćenja, brzi gubitak pažnje, konfuzija, nerazgoventan govor, neorijentisanost, nervoza, anksioznost i problemi pri pamćenju se javljaju u okviru lajmske bolesti.

Činjenice. Ukoliko živite u predelu koje je endemsko, posavtuje se sa stručnjakom za lajmsku bolest. Naročito ukoliko imate hronične probleme koji se ne povlače ni posle terapije. Najčešće se to ponovljeni gastrointestinalni problemi, hronične upale grla ili druge hronične infekcije.

Stadijumi razvitka

 • U nekim predelima zaraženost krpelja borelijom je veća od 40%!
 • veoma je teško uočiti sićušnog krpelja koji je u fazi nimfe, veličine zrna maka, njihova inficiranost je oko 10- 35 %
 • odrasli krpelji su veći, lakše ih je uočiti, ali je i njihova infektivnost značajno veća, više od 60% od svih uboda

 

Preporučujemo knjigu Lajmska bolest

Kompletno obrađeni svi aspekti Lajamske bolesti

Plod našeg iskustva u lečenju ove bolesti je i knjiga „Lajamska bolest“ Prof. dr medicinskih nauka Ivanka Bojića, jednog od najboljih poznavalaca ove bolesti u zemlji i svetu. Pogledajte ostale usluge ordinacije Dr Bojić »

Želim da saznam više o ovoj knjizi