Stidne vaši

by

Parazitarna infestacija, koju uzrokuje insekt Phtirius pubis, zahvata genitalnu regiju. Takođe, može se javiti i na drugim regijama obrasle dlakom, čak i na trepavicama. Jedini poznati domaćini ovog parazita su ljudi i gorile.

Stidne vaši se najčešće na novog domaćina prenose bliskim, intimnim kontaktom između dve osobe, obično tokom seksualnog odnosa. Može se preneti korišćenjem istih peškira, nošenjemiste odeće ili spavanjem u istom krevetu kao i zaražena osoba. Parazit ne može dugo da opstane bez domaćina, odnosno bez toplote i vlage tela.

Dijagnostika

Infestacija stidnim vašima obično se dijagnostikuje pažljivim pregledom stidnih vaši i nalazom gnjida, nimfi ili odraslih jedinki. Pažljivim pregledom, pod uveličavajućim staklom ili dermoskopom, sa velikiom sigurnišću se može identifikovati parazit.

Gnjide ili zreli insekti se uklanjanju pincetom ili skraćivanjem dlake, osim kod trepavica.

Ukoliko se oboleo jedan član porodice, i svi ostali ukućani sprovode terapiju.

Lečenje

Sprovodi se lokalnim nanošenjem preparata, koji su u vidu krema ili losiona.Preporučuje se da se zahvaćena regija obrije, kako bi se mehanički uklonile gnjide i vaši. Potrebno je promeniti i iskuvati posteljinu i peškire. Pre pranja veš otaviti u plastinoj verći oko 15 dana, bez vazduha i na suvom, dobro zatvorena, kako bi se sprečila mogućnost da prežive jajašća koja su na evenualno ostala.

Možemo Vam pomoći

U ordinaciji Dr Bojić možete izvršiti specijalistički pregled

Ordinacija Dr Bojić nudi Vam kompletnu uslugu dijagnostike i lečenja kožnih i polnih bolesti. Budite slobodni da nas kontaktirate i zakažete pregled. Pogledajte sve usluge koje nudi naša ordinacija. Usluge ordinacije Dr Bojić »

Želim da zakažem pregled