ABCDE algoritam

by

Melanom, kako ga prepoznati

Može se pojaviti iznenada kao nova pigmentacija, novi mladež, ili se već postojeći maldež postepeno menja. Prepoznavanje potencijalnog melanoma predstavlja veliki izazov i za doktore.
Ovde navodimo čuveni ABCDE algoritam (na engleskom) za prepoznavanje melanoma, koji može da bude od velike pomoći prilikom samopregleda, i koji će vas uputiti ka dermatologu ukolko pronađete nešto sumljivo.

 

 

abcde algoritam - asimetrija A Asimetrija

Melanom, kao maligna promena, raste nepravilno, i zbog toga ima nepravilan, asimetričan izgled. Benigne promene, kao što su mladeži, su uglavnom okrugli ili ovalni, pravilnog, simetričnog izgleda.

 

abcde algoritam - granica  B Border – granica

Melanom ima nepravilne, reckave, često i nepotpune granice. Benigne promene su jasno ograničene od okone kože.

 

 

abcde algoritam - bojaC Color – boja

Melanom često ima više boja od svetlo do tamno smeđe, crne, plave i bele boje. Benigne promene su uglavnom ravnomerno prebojene.

 

abcde algoritam - prečnikD Diameter – prečnik

Melanom je često veći od 5 mm u prečniku, mada može biti i znatno manji, svega 1-2 mm. Svaka promena veličine pigmentacije je važan signal da se obratite dermatologu!

 

abcde algoritam - promenaE Evolution – promena

Jedna od najvažnih stavki jeste promena neke pigmentacije: u veličini, obliku ili boji, pojava krvavljenja i za koje vreme su se te promene dogodile.

Svaka promena je alarm!