Melanom

by

Za utvrđivanje simtoma melanoma pogledajte ABCDE algoritam

Melanom je brza, agresivna, progresivna maligna bolest, sa visokom stopom smrtnosti. U poslednjih 20 godina znatno je povećan broj obolelih od ove maligne bolesti.
Rizik pojave se povećava sa godinama, ali često se javlja kod mladih, inače zdravih ljudi.

Može se razviti na normalnoj, zdravoj koži (najveći broj), ili pak može u do tada zdravom mladežu. Neki urođeni mladeži takođe se mogu razviti u melanom. Pojava bolesti je vezana sa izlaganjem suncu, naročito sa opekotinama u detinjstvu, češći je osoba sa svetlom puti, riđom ili plavom kosom, i plavim ili zelenim očima.

Melanom je najmaligniji tumor kože kaoi jedan od najmalignijih tumora uopšte.
Smatra se je intenzivno sunčanje glavni razlog u nastanku ove bolesti. Mada, i uslovi života i rada, ushrana i stres, takođe doprinose pojavi ove bolesti. Ono što zabrinjava je što se melanom može javiti i kod mladih osoba, pa čak i dece.
Postoje porodice u kojima se ova bolest javlja kod više članova, tada se govori o naslednom obliku bolesti. Naslednici su velikom riziku za pojavu melanoma.

Gde i kako se javlja?

Prvi znak melanoma je promena mladeža – pigmentacije u veličini, obliku ili boji. Takođe, može se javiti kao potpuno nova pigmentacija.

Kod muškaraca najčešće se javlja:

 • na leđima, između lopatica
 • na licu i vratu

Kod žena najčešći je na potkolenicama.

Ovo su najčešća mesta javljanja, melanom može da se javi bilo gde na koži i sluznicama.

Ukoliko se otkrije u ranoj fazi, velike su šanse za oporavak, ali ukoliko bolest napreduje, i otkrije se u kasnoj fazi, prognoze nisu tako dobre.

 

Rizik

Neki ljudi su u većem riziku za dobijanje melanoma. Čak i tamnopute osobe, koje nikada u životu nisu imale opekotine od sunca, mogu da obole od melanoma.

U većem riziku su osobe kod kojih je:

 • bolest u porodici – ukoliko postoji bolest kod krvno srodnih rođaka veća je verovatnoća za pojavu ove maligne bolesti
 • postojanje nepravilnih pigmentacija i mladeža – postoje mladeži za koje postoji veća verovatnoća da mogu da pređu u melanom, zovu se displastični mladeži
 • već ranije dijagnostikovan melanom – kod osoba kod kojih je već ranije otkriven melanom mogu ponovo da obole od iste bolesti na drugom mestu, a da se ne radi o metastazama ranije bolesti, već o pojavi sasvim nove.
 • uzimanje imunosupresivnih lekova – hemoterapije i imunosupresivni lekovi koji se koriste u lečenju malignih bolesti, kod transplantacije organa, kod obolelih od AIDS-a, mogu da oslabe imuni sistem i da povećaju rizik za nastanak melanoma
 • više od 50 mladeža – sa većim brojem mladeža i pigmentacija veća je i verovatnoća pojavu melanomamelanom rizik
 • više ozbiljnih opekotina od sunca tokom detinjstva i u mladosti- opekotine u detinjstvu dovode do pojave većeg broja mladeža kasnije tokom života
 • puno bora – znak teškog oštećenja kože usled sunčanja (fotooštećenje kože)
 • svetla kosa i koža – ove osobe imaju manje melanina u koži, slabija je zaštita od štetnih UV zraka
 • sunčanje u periodu između 10 i 16 časova tokom leta – u tom periodu UV zračenje je najintezivnije. Povećava se rizik za pojavu i melanoma i drugih karcinoma kože

Možemo Vam pomoći

U ordinaciji Dr Bojić možete izvršiti dijagnostiku melanoma

Ordinacija Dr Bojić nudi Vam kompletnu uslugu dijagnostike i lečenja kožnih i polnih bolesti. Budite slobodni da nas kontaktirate i zakažete pregled. Pogledajte sve usluge koje nudi naša ordinacija. Usluge ordinacije Dr Bojić »

Želim da saznam više o uzimanju brisa


Strane: 1 2