Lečenje hiperhidroze

by

Elektroforeza

Mnogi dermatolozi je smatraju kao prvu terapiju koju treba primeniti prvenstveno kod pojačenog znojenja dlanova i tabana. Terpija se može sprovoditi i kod aksilarne hiperhidroze (u predelu pazuha), ali su rezultati nešto slabiji, nego kod dlanova i tabana. Preporučuje se kod osoba kod kojih antiperspiranti nisu dali odgovarajući efekat, pa je neohodna intenzivnija terapija.

Ukoliko se pravilno koristi efikasnost je veoma velika (oko 83% prema Američkoj dermatološkoj akademiji, prema drugim studijama čak i preko 90%). Prema našem iskustvu izuzetno je efikasna.

Terapijski postupak je veoma jednostavan i traje oko 30 minuta. Prosečno je potrebno između 10 i 12 tretmana. Kada se postigne optimalna suvoća, nekima je neohodna terapija održavanja, od jedanput nedeljno do jedanput mesečno. Ovaj režim se određuje individualno. Ukoliko se primeti ponovno znojenje potrebno je ponoviti terapijski postupak. Rezultati terapije su često u vezi sa intenzitetom znojenja. Što je veće i intenzivnije znojenje potrebno je i više tretmana. Kod nekih osoba dovoljan je samo jedan ciklus intenzivne terapije. Kod drugih, pak , neophodno je održavanje, u koje se planira u što većim intervalima. Kod veoma intezivnog znojenja, po lekarskom kontrolom savetujemo i kućnu upotrebu aparata.

Elekroforezu ne mogu da koriste trudnice, osobe sa epilepsijom, bolesnici sa pejsmejkerom ili metalnim implantatima (na pr. u zglobovima).

Botox

Godine 2004. u SAD od strane FDA (Agencije za hranu i lekove) odobrila je upotrebu Botoxa u lečenju aksilarne hiperhidroze. Ovaj preparat se u savremenoj medicini koristi više od 10 godina u lečenja različitih neuroloških bolesti i stanja, sa više od milion pacijenata.

Botox proizvodi Allergan, Inc., of Irvine, California, i najbolje je proučeni preparat botulinskog toksina.

Botulinski toksin je prirodni, prečišćeni protein koji ima sposobnost da privremeno blokira oslobađanje neurotransmitera u nervnim završecima, i tako blokira sekreciju znojnih žlezda. Takvom „blokadom“ botulinski toksin „isključuje“ znojenje na mestima na kojima je ubrizgan. Na žalost, efekat nije trajan, tokom vremena simptomi se postepeno vraćaju, u najvećem broju između 7 i 16 meseci.

Postupak se izvodi tankom iglom, kojom se potkožno ubrizgava Botox. Postupak može biti bolan, naročito na dlanovima i tabanima. Postoji više metoda kojima se taj bol može ublažiti.

Ova dva terapijska postupka, i elektroforeza i Botox terapija, se mogu kombinovati, što se preporučuje kod veoma intenzivnog znojenja. Terapija se određuje individualno. Naši rezultati su veoma ohrabrujući.

Lečenje hiperhidroze – elektroforeza 1 tretman: 2.000 din

Želim da zakažem pregled

Sve usluge ordinacije Dr Bojić  |  Cenovnik usluga